THE FRENCH WARDROBE

THE FRENCH WARDROBE

amanda-vick-ohWf6YuzOQk-unsplash

Jag har länge fascinerats över alla otaliga teorier över hur man kan bygga, underhålla eller uppdatera sin garderob. Allt från capsule wardrobes till ”arbetsuniformer” á la Steve Jobs cirkulerar, men det som har kommit att bli min favorit – och som jag starkt funderar på att prova själv – är ”The French Wardrobe”. Hur fransk den här franska garderoben är, är förvisso diskuterbart, liksom vart idén kommer från. Oavsett så är den en favorit på grund av att den är så galet enkel och hållbar – redan från start, och framför allt i det långa loppet.

Så vad går The French Wardrobe ut på? Jo – att varje säsong (kom ihåg att det bara finns två säsonger: höst/vinter & vår/sommar) enbart köpa 5 nya plagg eller accessoarer. Tanken är att om man har en bra basgarderob, bestående av sådant som du gillar och som funkar till det mesta, och som dessutom är av bra kvalitet, så har du grunden fixad. Varje säsong kan du då köpa fem nya plagg/skor/smycken/väskor/vad du nu vill som antingen behövs (kanske en ny basic t-shirt) eller som är trendigt för stunden (säsongens mönster på en jacka) eller som du känner skulle tillföra något till garderoben (dom där svarta skinnbootsen du känner att du saknar).

Så-himla-basic. Och öppnar upp för helt nya möjligheter, för om man känner att man har en specifik budget för kläder – låt säga 15.000kr på ett år – så kan man köpa den där dyra fina väskan man verkligen vill ha, istället för dåliga läderimitationer som går sönder efter ett halvår.

Så, hur gör man då om man är sugen på att testa The French Wardrobe? Jo:

  • Börja med att se till att du har kvalitativa baskläder i garderoben inom alla kategorier av kläder/skor. Rensa ut alla kläder som du inte längre använder, älskar, eller älskar att bära. Här tipsas det om att köpa lite nya baskläder för att täppa igenom eventuella hål (och givetvis tänka kvalitet över kvantitet) men jag kan tycka att man kan vara lite mer hardcore och lägga in dom i sina ”5 saker”. Utöka till 7 saker (eller vad som passar dig) per säsong första året ifall din garderob är en katastrof/du har bytt kroppsform drastiskt/etc.

  • Limitera dig sen till 5 nya inköp per säsong. De här plaggen bör med fördela vara lite roligare och kunna addera lite personlighet till garderoben – så att den känns aktuell och fräsch.

  • Nya basplagg ska sen bara ersätta gamla basplagg som gjort sitt – här kan man ju välja om man vill inkorporera dem i sitt säsongsantal eller ej.

Kanske är det så att metoden kallas ”French” för att fransyskorna (och fransmännen, såklart) har en filosofi om att styra sin garderob i den riktning du vill att den ska gå i (och inte göra som många av oss andra – köpa massor och sen inse att ingenting passar med något annat, eller slaviskt följa trender). Den stora frågan som egentligen kvarstår är: vad räknas som ett basplagg?

  • Något du kan använda gång på gång på gång, tills det går sönder

  • Något som funkar med allt annat i garderoben

  • Något du inte vill klara dig utan

  • Något som är tillverkat av ett bra material som kommer hålla länge

Får du ihop dom fyra punkterna så har du ett grymt basplagg i handen! När du sen har stenkoll på garderoben, kan du istället fundera på vilka 5 plagg du vill köpa för den här säsongen, och sen nästa säsong och så vidare.

Att begränsa sig i både antal och budget gör att man aktivt tvingas tänka till när man konsumerar, en typ av medveten konsumtion helt enkelt. Med så få nytillskott som det blir på ett år med en sån här konsumtionstaktik (jämfört med mängden vi i snitt konsumerar) gör att man blir så illa tvungen att satsa på bättre kvalitet för att garderoben ska fungera år efter år.

 

(det här inlägget publicerades första gången på ekoenkelt.se)

Lämna ett svar