MAX FEM PLAGG
Naturskyddsföreningen släppte nyligen rapporten ‘Monstret i garderoben’ som är minst sagt läsvärd, men jag kommer fokusera på kontentan: att för en hållbar konsumtion, behöver vi begränsa våra klädinköp till 5 plagg om året. Enligt rapporten är snittet bland svenskarna 25 plagg - och då är det inte svårt att räkna ut att vissa redan idag köper minimalt med plagg, medan andra hämtar paket från fast fashion- butikerna mest hela tiden.
Fem plagg alltså.
Och inte bara det - varje plagg ska tålas att använda 270 gånger. Den som har hängt med i debatten om hållbart mode ett tag vet vid det här laget att många billiga plagg tillverkas med en förväntas livslängd på en sisådär tre till fem gånger. 270 gånger låter mycket, men kan brytas ner rätt lätt: en t-shirt ska till exempel kunna användas två gånger i veckan i 2,5 år. Det låter klart mycket enklare att klara av, förutsatt att t-shirten har viss kvalitet.
Innan vi glömmer: en hållbar garderob består av 74 plagg enligt rapporten. (observera att underkläder inte ingår i något av exemplen). Jag kanske är galen, eller färgad av att ha jobbat med hållbart mode och hållbar konsumtion i så många år, men jag tycker detta låter fullt görbart.
74 plagg i garderoben är inte lite. De flesta av oss använder inte stora delar av plaggen vi har, och skulle vi rannsaka oss själva kanske vi kommer att se att så många fler plagg än 74 blir nog inte använda regelbundet. En ganska generös siffra, helt enkelt. För vissa krävs det att man börja se sina kläder på andra sätt, hur en snygg t-shirt som blivit lite urtvättad kanske får bli mysplagg eller träningsplagg och på så sätt leva vidare ett tag till. För att inte glömma det öde vi gärna hävdar att våra kläder ska få: “den här kan jag ha när jag ska måla” (jag renoverar ett gammalt hus så för mig kanske den är rimlig, men jag använde den själv när jag bodde i hyresrätt också..).
Om vi landar i att 74 plagg är helt okej, då har vi kvar att kläder ska kunna hålla länge. 270 gånger för ett billigt plagg av dålig kvalitet är nästan omöjligt, men även den bästa kvalitet kan gå sönder fort - fastnar man i en spik med tröjan, eller ett stickat plagg som kommer i närkontakt med ett kardborrband, så går det fort åt skogen. Men här finns mycket att göra, oavsett om man kommer hålla sig till fem plagg eller ej:
- Laga dina kläder! Kan du inte med nål och tråd själv, lämna in till skräddare och skomakare.
- Vädra istället för att tvätta.
- .. och sluta tvätta sönder plagg. Trettio grader räcker för nästan alla kläder, och använd ett snällt tvättmedel och skippa torktumlaren. Läs mer om klädvård HÄR.
- våga använda dina kläder - något som bara hänger på en galge går förvisso aldrig sönder, men det är så hemskt onödigt.
Topp! Då har vi klarat av storleken på garderoben, och hur vi får kläderna att hålla lite längre. Kvarstår gör att sluta fylla på med extrema mängder nytt. Och det är här de flesta av oss kommer köra fast - vi vill unna oss, vi tycker inte att vi har “rätt” grejer i garderoben, vi anser att vi saknar vissa nyckelplagg, tänk om vi går upp eller ner i vikt och behöver byta ut massor, vad händer om om om … ursäkter och “det här kan väl inte ingå” lär dugga tätt om du börjar fundera på att köra på dessa fem plagg.
Å ena sidan finns det ingen som säger att du inte får köpa sju plagg. Eller femton. Fem plagg är en rekommendation och vi vet alla att vi har olika förutsättningar. Varje steg MOT fem plagg om året är ett steg i rätt riktning, och istället för att fokusera på just fem, behöver vi tänka “färre men bättre” (och det gäller ju all konsumtion!).
Jag och min sambo har diskuterat det här rätt vilt - jag är helt övertygad om att vi båda fixar max 5 utan problem, medan han är något mer skeptisk. Själv pendlar jag mellan att försöka bestämma de fem plagg jag kommer behöva det närmaste året (ett par byxor till! vinterjacka! vinterskor! gummistövlar!) till att jag säkert inte behöver ett enda plagg det närmsta året. Jag överlever nog. Min egen plan är att gå igenom garderoben och faktiskt räkna mina plagg, se vad som sjunger på sista versen och kanske behöver bytas ut snart vare sig jag vill eller inte, fundera på om jag saknar något relevant, och sen avgöra vad jag kan tänkas behöva. En utmatning är ju alltid roligt!
Däremot behöver vi också se detta med “endast fem plagg” ur en ekonomisk synvinkel. Brukar du spendera 50.000 kronor om året på kläder? Lyxigt - du kan spendera 10.000 kronor per plagg hädanefter. Du som spenderar 10.000 kronor om året däremot, du får 2000 kronor per plagg - ett utmärkt läge för att köpa plagg av bra kvalitet - en t-shirt som landar på 1000 kronor gör ju att du kan lägga 3000 kronor på en jacka, och så vidare.
Det är dock när vi kommer ner till, låt säga 1000 kronor om året på kläder, som det börjar bli knivigt. För den med låg inkomst eller ett tajt ekonomiskt läge, blir det svårt att spendera pengar på högkvalitativa kläder. Risken finns att man då fastnar i en loop av att bli tvungen att köpa sämre kvalitet, som lättare gå sönder, vilket gör att man aldrig kan spara ihop pengarna innan det är dags för nästa akutköp. Det är som sagt dyrt att vara fattig, det vet vi redan om. Det går att hitta riktigt schyssta plagg både på rea och secondhand, men kräver att man har tid och ork att leta. Rent krasst blir det så att den som har råd att köpa för mycket, är den som måste göra omställningen!
Hur tänker du själv kring konceptet med max fem plagg? 270 användningar? 74 plagg i garderoben? Är det en kul utmaning, något du redan gör, eller känns det smått omöjligt?
Jag har några tidigare inlägg här i bloggen som kan vara bra läsning för den som är sugen på att ta sig an utmaningen: