ECOSPHERE – NYSTART 2022

ECOSPHERE - NYSTART 2022

ecosphere_bergsundsstrand

Ecosphere - den lilla drömmen som startade 2014 och som har haft en berg-och-dalbaneresa under årens lopp. Ska vi köra en snabb re-cap?

2014 startade jag Ecosphere som en liten (väldigt liten) webshop, några utvalda varumärken och en handfull plagg och prylar. Grundtanken var, precis som den förblivit under alla år, att leta fram plagg och produkter som är schysst producerade, där alltifrån material till produktion och arbetsvillkor räknas, och sen addera ytterligare en aspekt: så snygga grejer att man vill bära dom år efter år. Helt enkelt att göra det så enkelt som möjligt att konsumera hållbart och medvetet, där min bakgrund i miljövetenskap (och modevetenskap, som tillkom lite senare) skulle ligga som grund för besluten som fattades, så att den som handlade aldrig skulle behöva syna innehållsförteckningen.

2017 öppnade jag den fysiska butiken i Hornstull, vilket var en dröm som gick i uppfyllelse! Att få möta alla kunder live var fantastiskt, och butiken blev som ett litet vardagsrum fyllt av fantastiska människor som på olika sätt var intresserade av hållbarhet. 2018 kunde jag ta ut min första lön och därmed säga upp mig från mitt "vanliga jobb". 7 olika men lika fantastiska människor har cirkulerat under åren i butiken som personal, och det var otroligt roliga och slitsamma år.

Någon gång under sommaren 2021 tog jag ut min sista lön, och i januari 2022 stängde vi ner butiken i Hornstull. Två år av pandemi, och osäkerheten i när allt "skulle bli som vanligt igen" gjorde att det inte gick att kämpa vidare med drömmen om en liten butik. Pandemin var turbulent för butiken på många olika sätt, där vissa varumärken supportade oss något helt otroligt, och andra satte käppar i hjulet. Kunder som kämpade in i det sista för att vi skulle ha råd att ha öppet, men till slut fick vi tacka för oss. Man kan inte leva på luft, och det var helt enkelt dags att skaffa sig ett "vanligt" jobb igen så att livet kunde få rulla vidare.

Men den där drömmen från 2014 om att se till att det ska vara enkelt att konsumera hållbart mode, den är lika levande som den alltid har varit. Ju mer greenwashing vi ser hos storföretagen, eller tafatta försök att låtsas vara lite hållbara, desto viktigare är det för oss att vara en liten uppstickare. Så jag må ha packat ihop den fysiska butiken där i mitten på januari, svedd i kanterna, trött ända in i märgen och långt ifrån att ligga på plus - men jag tog med mig plaggen, varumärkena, idéerna, min högra hand Anna och samma driv som alltid, och valde att fortsätta online.

2022 är vi helt enkelt återigen en liten uppstickare, en liten nischad e-handel som drivs på hobbybasis på kvällstid, och helger, och lunchraster och.. ja, ni fattar. Vi kämpar vidare, och kommer antagligen inte ge oss förens hållbart mode är det enda modet som finns.

Vad kan vi säga så här många år senare, annat än TACK till er som varit med oss under årens gång, och till er som tillkommer. Tillsammans är det enda sättet vi kan förändra något på!

Lämna ett svar