HUR TAR MAN HAND OM SINA KLÄDER?
Att vi på Ecosphere gillar bra, mer klimatsmarta, material är ingen nyhet. Men det är inte bara produktionen av ett klädesplagg som kan göras mer klimatsmart – en av de allra viktigaste pusselbitarna är hur du tar hand om kläderna du köper! Ett plaggs miljöpåverkan består till störst del av vad som händer efter att du fått hem det från butiken, vilket kan låta galet. Det är det dock inte: ju mer du använder ett plagg och under längre tid, desto mer klimatsmart. Då hänger det alltså på att du sköter om dina plagg på allra bästa sätt för att maximera livslängden!
Tvättråd
Följ alltid tvättråden! En omgång i tvättmaskinen är nödvändigt för nästan alla plagg mellan varven, men tvätt sliter också. Se till att tvätta på låga temperaturer (du kan alltid tvätta lägre än vad tvättråden rekommenderar, gradantalet på tvättrådet är den maximala värmen som rekommenderas). En lägre temperatur sänker inte bara elförbrukningen, utan är också skonsammare för kläderna. Tvättråden sitter i plagget av en anledning, så se dom som goda råd värda att följa!
Rätt tvättmedel
Miljövänliga tvättmedel är att föredra, både för kläderna och vattenlevande varelser som inte gillar när resterna kommer ut i vattendragen. Sköljmedel behövs inte för att göra tvätten mjuk, men för den som gärna vill använda detta rekommenderar vi en miljövänlig variant.
.. och rätt fläckborttagning
Lite redigare fläckar som inte tvättmedlet biter på, kan du punktmarkera med ett fläckborttagningsmedel. Det finns ingen anledning att ge hela tvätten en dos av fläckborttagningsmedlet, utan gå istället på den aktuella fläcken. Det finns miljövänliga fläckborttagningsmedel som fungerar utmärkt – vi gillar även galltvål (både vanlig och vegansk).
Handtvätta, vädra & lufttorka
• Vissa kläder mår allra bäst av handtvätt – och det kanske låter jobbigt men är mycket enklare än vad man tror. Plagget ska inte ligga i blöt för länge, och du ska inte manuellt gnugga för hårt då det sliter på fibrerna. Vissa kläder har detaljer på sig som man gärna inte vill ska fastna i maskinen (fransar till exempel) – dessa kan då antingen tvättas för hand eller i tvättpåse.
• Ibland räcker det med att vädra! Vi skojar inte när vi säger att vissa plagg aldrig behöver tvättas, bara de genomvädras regelbundet. Ulltröjor är ett bra exempel! Häng ut i kall luft (balkong, altan eller liknande) och låt gärna hänga uppemot ett dygn. Ta in igen när alla dofter du velat vädra ur försvunnit. Tänk bara på att aldrig vädra svarta plagg i solljus, då de kan blekas.
• Likväl är det bättre för kläderna att låta de lufttorka efter tvätt, oavsett inomhus eller utomhus, istället för att använda torktumlare och torkskåp. Du sparar energi och sliter mindre på kläderna!
Laga & förvara
• Laga! Små hål och revor är det allra bäst att laga så fort de uppstår – för annars blir de såklart bara större. Gör det själv, be en vän om hjälp eller lämna in till en skräddare eller sömmerska.
• Förvara rätt! Givetvis är det inte bara tvättande och användande som sliter på kläderna – hur du förvarar dem spelar också roll. Skor mår bra av skoblock och omvårdnad, stickade klädesplagg vill helst ligga ned så att de inte ”hänger av sig” sin passform. Bra galgar för olika typer av plagg och koll på hur just dina kläder mår bäst av att förvaras är A och O!
... och sista utväg
Kasta inte kläderna i sopkorgen!
I Sverige kastar vi upp mot 8 kg direkt i hushållssoporna. Det är förstås inte så klimatsmart. Kläder du inte längre vill ha som är i bra skick bör lämnas till en god vän eller till second hand. Textilier som är i för dåligt skick ska lämnas in på kommunens sophanteringscentraler. Det skiljer sig åt mellan kommunerna, men i Sverige är det kommunens ansvar att hantera vårt avfall, inklusive textilavfallet.
Är din kommun lite sämre på det – låt dem få veta att behov finns!