ÄLSKADE HATADE BASGARDEROB

ÄLSKADE HATADE BASGARDEROB

älskade_hatade_basgarderob

Basgarderoben. Den gör sig påmind ibland, som när alla enfärgade t-shirts ligger i tvätten, eller när en lågkonjunktur hägrar och man inser att paljettklänningen kanske kommer hänga oanvänd ett bra tag till.

Det är ju trots allt basgarderoben som tar oss igenom vardagen, en hel del helger och till och med vissa högtider.

Det här inlägget kommer inte berätta i detalj vad din basgarderob bör bestå av, för ärligt talat finns det nog lika många varianter på en bra basgarderob som det finns människor som har en garderob. Min egen? Den är ganska svart. Svarta byxor. Svarta jeans. Svarta t-shirts. Svarta tröjor. Jag kan liva upp med lite grått, vitt, eller kanske grönt eller blått, men svart är basen. En klänning eller två räcker långt, och kjolar klarar jag mig utan. Några av er kanske känner igen er i min beskrivning av min egen basgarderob, och några av er kanske tror jag förlorat förståndet helt.

Charmen i basgarderoben är att den är DU. Rakt igenom. Den speglar ditt liv, eller åtminstone kanske 90% av det.

Nu är det nästan sent, när lågkonjunkturen knackar på dörren (eller redan har fått in en fot), men om vi ska snäva in på något så ytligt som garderoben så fyller den faktiskt en funktion i tider som dessa. Basgarderoben är stommen i garderoben, och resten är mer som lyxigt godis att addera till fest eller semestrar. När många av oss nu behöver hålla i plånboken lite extra, känns det som en ynnest att redan ha en bra bas, vilket gör att de få inköp som behövs göras fortfarande kan vara högkvalitativa, hållbart producerade plagg. Över huvud taget är det lyxigt att i många år ha konsumerat medvetet, för omställningen som behövs göras - både mentalt och i plånboken - är nog bra mycket svårare för den som slentrianmässigt överkonsumerar utan vidare eftertanke.

Så oavsett vad din egen basgarderob består av - paljettklänningar eller blåjeans, benficksbyxor eller sidenskjortor, finns det några grundregler att utgå från. Då får man en gedigen bas som håller (och tåls att användas), och som kan agera som en buffert under sämre tider.

  • Köp bra kvalitet. A och O för kläder oavsett, kan man tycka, men det är lätt att falla för en billig stickad tröja i akryl (trots att man vet att ull eller bomull håller sig finare så mycket längre - för att inte tala om ANDAS när man bär dom).
  • Ta hand om dina kläder! Tvätta sällan, men gör det på låga temperaturer. Använd snälla tvättmedel och punktmarkera fläckar. Låt hängtorka.
  • Ta dig tid att laga hål och annat som gått sönder, eller lämna in till skräddare eller skomakare.
  • Leta roliga, festliga och mer speciella plagg på second hand - men lägg den större summan av dina konsumtionspengar på de där byxorna av bra kvalitet i rätt storlek - som passar typ allt du redan har i garderoben.

Lämna ett svar