DRÖMMEN OM SJÄLVFÖRSÖRJNING

DRÖMMEN OM SJÄLVFÖRSÖRJNING

drömmen om självförsörjning

Inom några veckor flyttar jag och min familj ut på landsbygden i Västerbotten, till ett gammalt hus från 1919 som ligger halvt inklämt i skogen, med en fin gammal gårdslänga och stor trädgård - där ska drömmen om självförsörjning starta! Där tänkte jag å ena sidan ordna upp ett rejält och praktiskt kontor/lager för Ecosphere, för att kunna få utrymmet att både vidareutveckla och inspirera.

Men framför allt tänkte vi, på sidan av vanliga jobb, och på sidan av Ecosphere, gå och bli månskensbönder. Definition är ju ganska enkel:

Det vill säga, vi tänkte jobba lite extra hårt ett tag framöver. Drömmen i framtiden är en större gård och att kunna vara (nästan) självförsörjande, men vi börjar smått med ett växthus, 2000 kvm tomt för pallkragar, hugelbäddar och trädgårdsland – och en hönsgård. En ganska bra bit ifrån den tjugoåring jag var för 15 år sedan, som flyttade till Stockholm för att plugga och skaffa najs jobb och najs lägenhet och ett stadsliv.

Vad som drivit mig till att helt plötsligt vakna upp en dag och känna att nej, bonde ska jag bli, är nog inte så enkelt att sätta fingret på. Att ha trivts väldigt bra som egenföretagare och att jobba för mig själv är absolut en del, och att i det känna att det är rätt okej att arbetslivet är lika delar hårt och tufft, som kul. En för företaget och personen ekonomiskt tung pandemi som ledde mig tillbaka till livet som anställd är också en bidragande faktor, och en önskan om att få jobba mer med kroppen efter en livstid framför datorn. För att inte tala om en sliten själ som behöver vara ute i naturen lite.

Men helt ärligt talat är ju tanken på att få ha djur, odla sin egen mat och styra sin egen tid en rätt fantastisk tanke. Och nu kan vi låtsas att vi nästan är där: tiden är inte min, men djuren och maten kan vi ordna.

Så framöver kommer vi höras från min lilla oas i skogen, som jag tror kommer ge mycket mer energi åt att göra Ecosphere ännu bättre – och kanske lite med jordnära. För visst går det att kombinera ekologisk denim och veganska väskor med tomatodling och renovering?

Delar av detta projekt kan ni såklart följa på Instagram på @ecosphere.se men där kommer bara brottsstycken. På @obeskrivlig kommer ni som är intresserade kunna se ännu mer av när två personer som aldrig renoverat hus, byggt hönsgård eller haft växthus helt plötsligt ska göra just det.

Lämna ett svar